GeoDanmark er rammen for et samarbejde mellem alle landets kommuner og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) om at etablere og vedligeholde et landsdækkende fællesoffentligt geografisk administrationsgrundlag.

 Sideinformation





Om GeoDanmark Vektor


GeoDanmark er et samarbejde mellem Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) og Danmarks 98 kommuner om at etablere og vedligeholde et landsdækkende fællesoffentligt geografisk administrationsgrundlag.

Informationen i GeoDanmark Vektor hjælper beslutningstagere og sagsbehandlere i det offentlige med at skabe en bedre offentlig forvaltning til gavn for både borgere og virksomheder. De kan finde svar på spørgsmål som: Er der en sti på mit barns skolevej? Hvor ligger der husbåde? Hvor løber åen hen? Hvor er der bygninger? Og hvor store er de?

Data danner derudover grundlaget for en række afledte produkter i form af forskellige baggrundskort: Skærmkortet, Natur- og Friluftskortet, Forvaltningstjenesten og topografiske kort. Baggrundskort bliver udarbejdet ved at udvælge relevante informationer, der visuelt bliver præsenteret i farver, signaturer og målforhold målrettet en specifik anvendelse.

Data er en del af de fællesoffentlige grunddata. Det betyder, at GeoDanmark Vektors oplysninger om for eksempel bygninger, veje, vandløb og søer er frit tilgængelige, og alle kan bruge data til forskning, forretning og udvikling. Om grunddata gælder netop, at indsatsen skal komme hele Danmark til gavn. Du kan regne med, at data er aktuelle, præcise og kan kombineres med andre datakilder.

Læs mere om GeoDanmark Vektors vedligehold, kvalitetskontroller og eventuelle forbehold for anvendelse på siden Datakvalitet (GeoDanmark Vektor).

Læs mere om selve registret på GeoDanmarks hjemmeside.





Hvad indeholder GeoDanmark Vektor


GeoDanmark Vektor data indeholder grundlæggende information om de topografiske elementer, som kommuner og stat er enige om er vigtige for deres forvaltning. Registret omfatter geografisk information om 70 objekttyper inddelt i følgende kategorier: bygninger, bebyggelse, trafik, teknik, natur, hydro, topografi, diverse og tilpasningslag for Danmarks højdemodel.

Læs mere om indhold af data i GeoDanmarks objektkatalog, som viser registrets objekttyper med deres attributter og relationer.

Se også GeoDanmarks specifikation, hvis du vil læse mere om, hvordan for eksempel bygninger eller veje er registreret.





Hvordan er GeoDanmark Vektor etableret


Kommunernes Landsforening og Kort & Matrikelstyrelsen indgik i slutningen af 1997 en aftale, som indeholder principper for et samarbejde om den tekniske og topografiske kortlægning. Den altovervejende baggrund for, at der skulle samarbejdes, var ønsket om at undgå dobbeltarbejde.

I 2014 blev registeret under FOT-specifikationen landsdækkende.

I 2019 afløste GeoDanmark Grunddatasspecifikation 6.0 den hidtidige FOT5.1 specifikation og registeret blev overført til den nye datamodel. 

Ved udgangen af 2023 var der cirka 30 millioner objekter i registeret.






Oversigt over dokumentation


Dokumentation for GeoDanmarks vedligehold, kvalitetskontrol og forbehold er samlet på Datakvalitet (GeoDanmark Vektor)

Dokumentation for hændelser er samlet på Hændelser (GeoDanmark Vektor)

Dokumentation for filudtræk fra GeoDanmark Vektor er samlet på Filudtræk (GeoDanmark Vektor)

Dokumentation for WFS og WMS er formidlet i Dataoversigt på Datafordeler.dk

Skemaerne fra GeoDanmark Vektor er samlet på Skema - filudtræk og webservices (GeoDanmark Vektor)

Den registerspecifikke dokumentation om bitemporalitet fra GeoDanmark Vektor er samlet på Bitemporalitet (GeoDanmark Vektor)