Siden beskriver registrets vedligehold, kvalitetskontrol og eventuelle forbehold for anvendelse af data.

Sideinformation


Hvordan bliver data vedligeholdt


Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) og kommunerne har aftalt rammerne for GeoDanmark samarbejdet, som sikrer vedligehold af data, herunder at veje, bygninger, vandløb og søer bliver opdateret mindst én gang om året. Disse objekter er vigtige, fordi det er oplysninger, som indgår i sagsbehandling på mange områder i kommuner og staten. Denne form for ajourføring bygger på viden hos medarbejdere, som ved, hvordan virkeligheden tager sig ud i kommunerne. GeoDanmark Vektor bliver vedligeholdt systematisk ved gennemsyn (fotogrammetri) ud fra årlige fotograferinger fra luften af hele Danmark om foråret inden løvspring.

Den fotogrammetriske vedligeholdelse af data foretages efter to metoder: Udpeget ajourføring og totalajourføring. Hvert år bliver én region i Danmark totalajourført, mens de andre fire bliver vedligeholdt ved udpeget ajourføring. Det går på skift, hvilken region der bliver totalajourført. Derved bliver regionerne totalajourført hvert femte år.

  • Ved den udpegede ajourføring bliver alle de udpegede steder i en region ajourført.
  • Ved den totale ajourføring bliver alle de udpegede steder i en region ajourført og desuden yderligere ajourført ved aktivt at undersøge, om andre objekter og andre steder også skal ajourføres.

Desuden udfører staten og kommunerne løbende vedligeholdelse af data ud fra sager i deres daglige administration for eksempel ved byggesagsbehandling og ved projektering af veje.

Se også GeoDanmarks hjemmeside, hvis du vil vide mere om ajourføringen.






Hvordan bliver data kvalitetssikret


Kvalitetssikringsmetoder


SDFI og kommunerne foretager kvalitetskontrol ved den årlige ajourføring. Denne indebærer blandt andet tjek af fuldstændighed, attributter, geometri og netværk. Kommunen bidrager især med kontrol af kvaliteten ud fra deres lokalkendskab til de ændringer, der er sket i kommunen.

Der bliver også udført stikprøvekontroller af udvalgte objekttyper med mere.

Du kan læse mere om kvalitetssikringen i specifikationen for GeoDanmark.




Den målte datakvalitet


Der foretages årlige kvalitetsmålinger i form af stikprøver på datas fuldstændighed med mere.

Læs mere om stikprøverne i SDFI's rapport fra januar 2020






Hvad skal du være opmærksom på 


Datamodellen for GeoDanmark Vektor er oprindeligt modelleret efter Grunddatamodelregler version 1.2, der kræver modellering med virkningstider. Da registeret imidlertid ikke har information om virkningstider og ikke kan definere betydningen af virkningstider, har disse aldrig været anvendt systematisk og efter intentionen om bitemporalitet, hvorfor virkningstider bør blive anvendt med stor varsomhed.

Alle objekter bærer en for GeoDanmark Vektor unik ident.

Nogle attributværdier, som er medtaget af kartografiske hensyn og som registeret ikke er masterdatabase for, er kun udfyldt sporadisk. Dette gælder for eksempel for attributterne: vejmyndighed, ejerjernbane, ejerskov med flere, der kun er udfyldt sporadisk, og der er ligeledes ikke lavet systematisk kvalitetskontrol af indholdet. Indholdet af disse attributter bør derfor anvendes med varsomhed.

Nogle enkelte objekttyper forekommer desuden kun sporadisk og er derfor ikke landsdækkende eller sigende for det virkelige antal, der eksisterer i virkeligheden, for eksempel Vandløbsopland, Plads, StatueSten, med flere.

Dette grunddataregister bygger på informationer, der primært er indsamlet ud fra luftfotos over Danmark. Disse luftfotos er tolket visuelt af mennesker, hvorved de forskellige objekter er etableret ved at måle deres placering i luftfotoene. Da det er subjektive tolkningsskøn med udgangspunkt i GeoDanmark-specifikationen, der har dannet data, er det muligt, at andre personer ville have tolket anderledes i en given situation.