Siden beskriver registrets vedligehold, kvalitetskontrol og eventuelle forbehold for anvendelse af data.


Sideinformation

No metadata to show. Maybe you are using an invalid selection.



Hvordan bliver data vedligeholdt

Det er tinglysningen eller kommunen, der foretager ændringer i Ejerfortegnelsen. Tingbogen er den primære kilde til Ejerfortegnelsens oplysninger, idet de fleste ejerskifter tinglyses. Da der ikke er lovkrav om tinglysninger af ændringer i ejerforholdene, er Tingbogen ikke altid ajourført med oplysninger om, hvem der råder over (ejer) ejendommen, hvilket nødvendiggør et selvstændigt register med aktuelle oplysninger om ejerforholdene. Eksempler på ejendomsoverdragelser som ofte sker uden tinglysning er:

a) Ejendomsoverdragelser i forbindelse med virksomhedssalg, hvor køber undlader at tinglyse sin adkomst til de med handlen medfølgende ejendomme, eller:

b) Ejerskifte til længst levende ægtefælle, som vælger at sidde i uskiftet bo, sker ofte uden tinglysning.

Der fastsættes regler for foged- og skifteretternes indberetning af oplysninger om ændringer i ejerforholdene til fast ejendom.

Læs mere om Ejerfortegnelsens forretningsregler. 






Hvordan bliver data kvalitetssikret

Kvalitetssikringsmetoder


Geodatastyrelsen har ansvaret for registret og dets tilgængelighed for de brugere, der har ret til adgangen. Geodatastyrelsen retter løbende fejl, som enten er rapporteret af kommunerne, eller som styrelsen selv bliver opmærksom på under sin regelmæssige kontrol af registeret.

I 2021 indførte Ejerfortegnelsen en ny funktion, kaldet ”Rediger historiske ejere 2.0”, som giver kommunernes registerførere mulighed for at korrigere data for historiske ejerskab og ejerskifter. Resultatet heraf er forbedrede og ajourførte data, som derved styrker datakvaliteten af historiske ejerdata, som kommer anvendere af Ejerfortegnelsens data til gode.




Den målte datakvalitet


Ejerfortegnelsen er et autoritativt datasæt. Det betyder, at den er den officielle og mest pålidelige kilde til oplysninger om ejerskab af fast ejendom i Danmark. Den autoritative status indebærer, at oplysningerne i Ejerfortegnelsen er juridisk anerkendte og har forrang frem for andre kilder, når det gælder juridiske og administrative spørgsmål om ejendomsejerskab. Det betyder også, at andre offentlige myndigheder, virksomheder og private borgere kan stole på de oplysninger, der er registreret i Ejerfortegnelsen, og de skal anvende disse oplysninger, når de har brug for nøjagtige og opdaterede data om ejendomsejerskab.






Hvad skal du være opmærksom på


Da Ejerfortegnelsen indeholder fortrolige data, herunder navne, adresser og CPR-oplysninger, kræver Geodatastyrelsen, at din adgang til data opfylder betingelserne for at få adgang. Nogle datasæt kræver dog kun, at du identificerer dig over for Datafordeleren, når du henter data.

Læs mere Ejerfortegnelsens brugervilkår

Ejerfortegnelsen indeholder alle historiske handelsoplysninger, som fandtes i det kommunale ESR system på konverteringstidspunktet, juni 2019. Historiske handelsoplysninger vil i nogen grad afvige fra udstillingen på den Offentlige Informationsserver (OIS) da denne kommer fra Vurderingsstyrelsens SVUR-system. ESR og SVUR har været helt særskilte systemer, som begge har modtaget data fra Tinglysningen, suppleret med manuelle procedurer hvor sagsbehandlere har tilpasset og beriget handelsdata. Nogle handelsoplysninger er endvidere manuelt indført i de to systemer før etablering af det digitale tinglysningssystem - i det omfang det blev gjort af respektive sagsbehandlere. Dermed er datasættene over tid divergeret.

Læs mere om forskellige handelsforhold og deres indflydelse på registrets datakvalitet

Se yderligere kendte fejl og forbehold på Datafordelerens hjemmeside under Support.