11.2.1 Vejpunktet placeres på den adgangsgivende vej – ikke i indkørslen

Vejpunktet placeres på den navngivne vej, som er adgangsgivende til adressen. Vejpunktet må ikke placeres i indkørsler og placeres derfor på det øvrige vejnet (bek. § 14, stk. 3).  

Vejpunktet bør placeres på en GeoDanmark vejmidte. Er det ikke muligt eller hensigtsmæssigt at placere vejpunktet på en GeoDanmark vejmidte, kan vejpunktet placeres et andet sted fx på vejnavnelinjen. Se mere i afsnit 11.2.5 om ny adgangsgivende vej og ny udstykning.

Det anbefales under alle omstændigheder i DAR at anvende laget ”Vejmidter der er gode til vejpunkter”, når vejpunkter fastsættes. Vejpunkterne skal så vidt muligt placeres på disse vejmidter for at sikre, at udrykningskøretøjer, GPS-navigationssystemer og lignende kan finde frem til adressen.

I de efterfølgende afsnit er vist en række eksempler på placering af vejpunkter og tilhørende adgangspunkter. 


Sker adgangen vis en port, placeres vejpunktet ud for denne.

Figur 21. Adresserne i baghusene har hvert sit adgangspunkt og derfor også hvert sit vejpunkt. Vejpunkterne er placeret oveni hinanden ud for porten til baggården på vejmidten af den adgangsgivende vej, som adresserne er fastsat til.  

Uanset hvor mange adresser, der er tilknyttet en adgangspunkt, fastsættes ét og kun ét vejpunkt for hvert adgangspunkt. Det er fx tilfældet ved adresser i en etageejendom.


Figur 22. Vejpunktet til Hejrevej 13A er fastsat på vejmidten på Hejrevej ud for indkørslen til gården, hvorfra man kan køre ind til adressen – ikke ud for den lille gangsti mellem nr. 11 og 13.

Figur 23. I et villakvarter placeres vejpunktet på den adgangsgivende vejs vejmidte ud for facaden eller indgangen til ejendommen. Adresserne har hvert sit adgangspunkt og derfor også hvert sit tilhørende vejpunkt. Nogle af vejpunkterne er placeret oveni hinanden.

Figur 24. Vejpunkter for alle adresser er placeret samme sted på vejmidten, da der er en fælles indgang til grunden.


Figur 25. Placering af vejpunkter til forskellige adresser på en skole. Det vil ofte være et vurderingsspørgsmål, hvor vejpunktet skal placeres. Vejpunktet til SFO’en og pedellen kan fx også placeres på samme sted som vejpunkterne til tandklinikken og idrætshallen. Nogle af vejpunkterne er placeret oveni hinanden. Vejpunkterne er placeret på vejmidten og ikke på parkeringsarealet.


Figur 26. Vejpunkter for rastepladsens kiosker i nr. 77 og 79 og toiletbygningen i nr. 75 er placeret på ”afkørselsvejen” og ikke det sted på motorvejen, hvor afkørslen til rastepladsen udgår fra.

11.2.2 Vejpunkt og indkørsel  

Vejpunkter placeres på den navngivne vej, der er adgangsgivende til adressen – ikke i indkørslen. En indkørsel er en kortere strækning uden sit eget selvstændige vejnavn. Har denne kortere strækning et selvstændigt vejnavn (navngiven vej), defineres den ikke som en indkørsel, og vejpunkter placeres derfor på denne navngivne vej ud for indkørslen til adressen.


Figur 27a. Vejpunkterne er placeret på den adgangsgivende vej (Hesselvej)
ud for den fælles indkørsel til 
de to adresser.   

Figur 27b. Vejen har sit eget selvstændige vejnavn og er derfor en navngiven vej (Råhøjvej).
Vejpunkterne er placeret på Råhøjvej ud for indkørslen til hver af adresserne.

11.2.3 På øer uden egentligt vejnet

På øer uden et egentligt vejnet skal vejpunktet placeres ved adressens nærmeste anløbssted (bek. § 14, stk. 3).  Ved anløbssted forstås typisk et sted, hvor et skib eller en båd kan lægge til.

Figur 28. Øen har ingen egentlige veje, og derfor placeres vejpunkterne på adressens nærmeste anløbssted. I dette tilfælde er anløbsstedet fælles for øens to adresser.

11.2.4 Særlige områdetyper og arealer uden bebyggelse

På arealer uden bygninger som legepladser, parker, husbåde, tekniske anlæg mv. fastsættes vejpunktet på den adgangsgivende vej, dvs. på den vej eller ud for den indkørsel, der giver adgang til den pågældende adresse.

Figur 29. Vejpunkterne for alle husbådene er fastsat på den adgangsgivende vej. Vejpunkter er placeret oveni hinanden. 

11.2.5 Ny adgangsgivende vej og ny udstykning

Kommer der en ny eller ændret adgang til en ejendom, som betyder, at den adgangsgivende vej er en anden vej end hidtil, skal vejpunktet flyttes til den nye adgangsgivende vej.

Situation 1. Ændret adgang til adgangsgivende vej

Figur 30. Jorden Rundts vejforløb ændres, så den ikke fungerer som adgangsgivende vej til 3 bygninger. Vejpunkterne placeres i stedet på Marsvej,
som nu er adgangsgivende vej. Adgangspunkterne flyttes, hvis den nye vejadgang medfører en ændring af indgangsdørens placering. 

Situation 2. Den adgangsgivende vej er anlagt og har en GeoDanmark vejmidte, og bygningernes placering kendes ikke

Figur 32. Den adgangsgivende vej Jorden Rundt er anlagt og registreret med en vejmidte i GeoDK. Derfor er vejpunkterne for alle grunde placeret på (snappet til) GeoDanmark vejmidten (blå linje). Bygningernes og indgangsdørens kommende placeringer er kendt, og adgangspunktet er derfor placeret ud for indgangsdøren ca. 3 meter inde i bygningen. Vejpunktet er fastsat på GeoDanmark vejmidten, hvor indgangen til grunden forventes at blive placeret. Øverst i figuren er indtegnet et etagebyggeri, hvor alle opgange er tildelt et adgangspunkt med tilhørende vejpunkt. Vejpunkterne til de to yderste adgangspunkter er placeret oveni hinanden.

Er den adgangsgivende vej til de nye udstykninger endnu ikke anlagt eller oprettet med en GeoDanmark vejmidte, kan vejpunktet placeres et andet sted fx på vejnavnelinjens vejtilslutningspunkt på GeoDanmark vejmidten. Vejtilslutningspunktet er dér, hvor den navngivne adgangsgivende vej er hæftet på det eksisterende GeoDanmark vejnet.

Situation 4. Den endelige adgangsgivende vej er hverken anlagt eller har fået registreret en vejmidte i GeoDK, og der er ikke tilstrækkelig oplysning til at kunne fastsætte vejpunkternes endelige placering

Figur 33. Den endelige adgangsgivende vej er hverken anlagt eller har fået registreret en vejmidte i GeoDK. Alle adgangspunkter er placeret ca. 3 meter inde på de enkelte grunde ud mod den kommende adgangsgivende vej, da de kommende bygningers placeringer ikke kendes. Vejpunkter for alle grunde er placeret midlertidigt på den anlagte Marsvej som i GeoDK er registreret med en vejmidte. Alle vejpunkter placeres i tilkørslen til området (vejtilslutningspunktet), altså der hvor vejen til området udgår fra under byggeprocessen.

Når den adgangsgivende vej er anlagt, og den har fået en GeoDanmark vejmidte, skal adressemedarbejderen flytte vejpunktet til (snappe til) den endelige placering på GeoDanmark vejmidten. 

Situation 5. Den endelige adgangsgivende vej er anlagt men har ikke fået registreret en vejmidte i GeoDK, og der er ikke tilstrækkelig oplysning til at kunne fastsætte vejpunkternes endelige placering

Figur 34. Den endelige adgangsgivende vej er anlagt men har ikke fået registreret en vejmidte i GeoDK. Alle adgangspunkter er placeret ca. 3 meter inde på de enkelte grunde ud mod den anlagte adgangsgivende vej, da de kommende bygningers placeringer ikke kendes. Vejpunkterne placeres på den nye anlagte vejs vejnavnelinje. Alternativt placeres alle vejpunkter i tilkørslen til området (vejtilslutningspunktet), altså der hvor vejen til området udgår fra under byggeprocessen.

Når den adgangsgivende vej er anlagt, og den har fået en GeoDanmark vejmidte, skal adressemedarbejderen flytte vejpunktet til (snappe til) den endelige placering på GeoDanmark vejmidten.


  • No labels