Bestemmelserne i lovens § 9, stk. 1, præciserer, at det som udgangspunkt er grundejer, der er ansvarlig for at opsætte husnummerskiltet.

Der er dog den undtagelse, at hvis bygningen er på fremmed grund, er det bygningsejer, der skal opsætte husnummerskiltet.  Dette fremgår af lovens § 9, stk. 3. Husnummerskiltet skal være synligt fra den adgangsgivende vej og må ikke kunne forveksles med andre betegnelser.

Reglen betyder, at hvis den bygning eller det tekniske anlæg, husnummeret er fastsat til, ikke ejes af grundejeren, er det bygningens eller anlæggets ejer, der skal opsætte husnummerskiltet. Tilsvarende hvis en bygning ligger på en lånt eller lejet grund som fx sommerhuse, er det bygningsejer, der er ansvarlig for at opsætte husnummerskiltningen.

I kolonihaver tildeles adresserne til havelodden og ikke til bygningen, og det er derfor grundejers pligt at opsætte husnummerskiltet. Det er dog ikke til hinder for, at grundejer gennem aftale kan søge andre løsninger, fx at en kolonihaveforening eller lejer af den enkelte havelod, sørger for husnummerskiltningen.

Ud over opsætning af skiltet er der samtidig en forpligtelse til at vedligeholde skiltet, så det er læsbart og synligt.

I ejendomme med flere lejligheder, der ikke har en fælles ejer, fx ejerlejligheder og andelslejligheder, er det ejer- hhv. andelsboligforeningen, der er ansvarlig for at opsætte skilte med husnummer, og evt. henvisningsskilte.

Figur 36. Eksempler på husnummerskilte. 

12.2.1. Husnummerskiltet skal være synligt og må ikke kunne forveksles

Husnummerskiltet skal være synligt fra den adgangsgivende vej. Ved den adgangsgivende vej forstås offentlig vej, privat fællesvej eller privat vej, som giver adgang til ejendommen (lov § 9, stk. 1).

Derudover må husnummerskiltningen ikke kunne forveksles med andre betegnelser (lov § 9, stk. 1).

Det betyder, at der på større ejendomme som fx sygehuse eller universitetsområder, der anvender intern nummerering af de enkelte bygninger, ikke må kunne opstå tvivl om, hvilke husnumre, der er fastsat af adressemyndigheden. Det skal derfor fremgå entydigt, hvilke numre, adressemyndigheden har fastsat, så forvirring mellem intern skiltning og de officielt fastsatte adresser undgås. Fx kan de lokale nummerskilte udformes i andre farver.


Bestemmelsen er møntet på de helt særlige tilfælde, hvor en ejer ikke er enig i adressemyndighedens afgørelse om, hvilket nummer der skal anvendes for ejendommen. I så fald må ejeren ikke opretholde en skiltning med det afviste husnummer, da der herved kan opstå risiko for misforståelser om, hvad ejendommens adresse rettelig er.

12.2.2 Placering af husnummerskiltning på ejendomme med mere end ét husnummer

Hvis en ejendom har mere end ét husnummer, skal husnummerskiltet opsættes synligt ved hver indgangsdør, som husnummeret benævner (lov § 9, stk. 2).

Baggrunden for bestemmelsen er, at det ved ejendomme, hvor der er fastsat mere end ét husnummer, kan være vanskeligt at finde frem til den rigtige opgangs- eller indgangsdør. I parcelhuskvarterer og lignende, hvor der kun er ét husnummer på ejendommen, er det som regel nemt at finde den rigtige indgangsdør, selvom husnummeret kun er skiltet ved havelågen eller postkassen. Er der derimod flere husnumre på ejendommen, er det både nødvendigt, at husnumrene er synlige fra den adgangsgivende vej, og at det enkelte husnummer er skiltet direkte ved den rigtige indgangsdør. 


  • No labels