Skærmkortet er et multiskalerbart kort, der er udviklet til at kunne vise relevante data i forskellige zoomniveauer på en skærm. Kortet anvendes typisk som baggrundskort for andre data i forskellige web-applikationer både i det offentlige og private.


Sideinformation





Om Skærmkortet


Skærmkortet er blandt de mest anvendte geodataprodukter i Danmark. Skærmkortet kan anvendes som baggrundskort til påsætning af egne data til brug online. Kortet er enkelt i udtrykket og indeholder tilstrækkelige informationer uden at være for detaljeret, og kan derfor også anvendes som oversigtskort.

Skærmkortet indeholder 13 skalatrin, der gør det muligt at zoome fra gadeniveau (1:750) til landsniveau (1:3.000.000).

Dataindholdet er tilrettelagt til hvert skalatrin, så der vises flere detaljer i de inderste zoomniveauer og færre detaljer i de yderste zoomniveauer. I de inderste zoomniveauer er detaljer som blandt andet bygninger, veje og vejnavne medtaget, mens de yderste zoomniveauer primært består af informationer, der giver overblik og hjælper med navigation. Således er detaljeringsgraden simplificeret i de yderste zoomniveauer sammenlignet med de inderste zoomniveauer.

Skærmkortet leveres i tre forskellige udtryk:

  • Det klassiske skærmkort har kraftige farver med fokus på veje og vejnavne.
  • Det dæmpede og grå udtryk er mere neutrale, og er derfor velegnet til at kombinere med egne data, så de fremtræder tydeligt på kortet.

Læs mere om Skærmkortets vedligehold, kvalitetskontroller og eventuelle forbehold for anvendelse på siden Datakvalitet (Skærmkort).





Hvad indeholder Skærmkortet


Skærmkortet består af data fra GeoDanmark Vektor og Danske Stednavne. Derudover anvendes territorialt farvand samt tyske og svenske data til at beskrive grænseområderne.

Dataindholdet er tilrettelagt de forskellige skalatrin, så der vises flere detaljer i de inderste zoomniveauer og færre detaljer i de yderste zoomniveauer. I de inderste zoomniveauer er detaljer som blandt andet bygninger, veje og vejnavne medtaget, mens de yderste zoomniveauer primært består af informationer, der giver overblik og hjælper med navigation. Således er detaljeringsgraden simplificeret i de yderste zoomniveauer sammenlignet med de inderste zoomniveauer.






Hvordan er Skærmkortet etableret


Skærmkortet blev udviklet på basis af de topografiske databaser, og webservices til skærmkortet blev etableret på Kortforsyningen i 1998.

Det dæmpede skærmkort blev etableret i 2014 og det grå i 2015.

Data fra GeoDanmark er blevet integreret i Skærmkortet i takt med produktionen af disse data. GeoDanmark er startet på forskellige tidspunkter i de enkelte kommuner fra omkring 2007 og blev landsdækkende i 2014.





Oversigt over dokumentation


Dokumentation for Skærmkortets vedligehold, kvalitetskontrol og forbehold er samlet på Datakvalitet (Skærmkort)

Dokumentation for Skærmkortet webservices  WMS og WMTS er formidlet i Dataoversigt på datafordeler.dk

Dokumentation for Skærmkortet filudtræk er samlet på siden Filudtræk (Skærmkort)

På undersiderne udstilles printvejledninger til Skærmkortet i ArcGIS Pro, ArcMap og QGIS.

På siden kan du hente Vejledning til regionsbestillinger (Skærmkort)

Den registerspecifikke dokumentation om bitemporalitet fra Skærmkortet er samlet på Bitemporalitet (Skærmkort)