Historiske kort og data er en præsentation af 5 historiske registre: Danmarks Topografiske Kortværk (DTK), Kortbladsinddelinger, samt Høje-, Lave- og Preussiske målebordsblade.


Sideinformation



Om registrene


Historiske kort og data udstilles via webservices og filudtræk med historiske data fra Danmarks Topografiske Kortværk (DTK), Kortbladsinddelinger, samt Høje-, Lave- og Preussiske målebordsblade.

De historiske kort og data er er velegnede til at studere den historiske udvikling af Danmarks geografi og kulturarv. De er ligeledes velegnede til klima- og miljøundersøgelser af udviklingen i landskabet, for eksempel ændringer i vandløb eller størrelser på søer og skovarealer. DTK udstilles i klassisk kartografisk udtryk med kraftige farver og kan anvendes som historisk baggrundskort, til print eller kan kombineres med egne data.

Læs mere om registrets vedligehold, kvalitetskontroller og eventuelle forbehold for anvendelse på siden Datakvalitet (DTK).






Hvad indeholder registrene


Historiske kort og data indeholder de følgende registre:

  • Danmarks Topografiske Kortværk (DTK) beskriver landskabet og viser stednavne med forskellige detaljeringsgrader. Kortene viser forskellige informationer, afhængigt af det valgte målforhold. Kortserien indeholder landsdækkende sømløse topografiske kort over Danmark
    • i de følgende målforhold: 1:25.000, 1:50.000, 1:100.000, 1:200.000. 1:250.000, 1:500.000 og 1:1.000.000.
    • for forskellige tidsperioder, herunder 1957-1976, 1977-1994, 1983-1997, og senest op til år 2023.
    • fra 4-cm kortserien, herunder fra opmålingsperioderne 1953-1976 og 1980-2001.
  • Målebordsbladene består af indskannede kortblade fra de følgende samlinger:
    • Høje målebordsblade er historiske, topografiske kort i målforhold 1:20.000 fra perioden 1862–1899.
    • Lave målebordsblade er historiske, topografiske kort i målforhold 1:20.000 fra perioden 1901–1971. Den første udgivelse for Sønderjylland var i 1938.
  • Korbladsinddelinger er omfangspolygoner med metadata for kortbladene i de ældre topografiske kortværker, herunder DTK, Målebordsbladene, Atlasblade, Generalstabskort samt Grønlands topografiske kortværk (1:250.000) og Færøske kortværker (nye 1:20.000 og atlasblade i 1:100.000). Omfangspolygonerne kan anvendes til at finde kortblade og eventuelt forskellige versioner af disse kortblade. De fleste af kortene er skannet, men kun en mindre del af disse er geokodet.

Læs mere om Kortbladsinddelingernes indhold i objekttypekataloget, som viser registrets objekttyper med deres egenskaber og relationer.





Hvordan er registrene etableret


Registrene er en samling af historiske kort og data etableret af Klimadatastyrelsens forgængere, herunder Generalstabens Topografiske Afdeling og Kort- og Matrikelstyrelsen. Nogle af kortværkerne blev oprindeligt primært fremstillet til militært brug, men har sidenhen også været brugt som populære grund- og baggrundskort.

De nyeste udgaver af DTK er fremstillet med udgangspunkt i de topografiske grunddata, som er baseret på GeoDanmark-data, Danske Stednavne og Danmarks Højdemodel. Kortserierne indeholder udvalgte temaer fra de topografiske grunddata som er generaliseret og tilpasset målestokken.






Oversigt over dokumentation


Dokumentation for Danmarks Topografiske Kortværks (DTK) vedligehold, kvalitetskontrol og forbehold er samlet på Datakvalitet (DTK)

Dokumentation for  WMS for Danmarks Topografiske Kortværk (DTK) er formidlet i Dataoversigt på datafordeler.dk

Dokumentation for filudtræk er samlet på siden Filudtræk (DTK)

Den registerspecifikke dokumentation om bitemporalitet fra Danmarks Topografiske Kortværk (DTK) er samlet på Bitemporalitet (DTK)

Du kan hente signaturforklaringer i syv udgaver: