Danmarks Administrative Geografiske Inddeling (DAGI) er et standardiseret referencedatasæt over landets administrative inddelinger. DAGI-datasættet indeholder ikke færdige korttemaer, men DAGI-data kan sammenstilles med andre data til slutbrugerprodukter eller indgå i forskellige tjenester.


 

Sideinformation





Om Danmarks Administrative Geografiske Inddeling


Danmarks Administrative Geografiske Inddeling (DAGI) beskriver landets administrative og geografiske inddeling i kommuner, regioner, sogne, retskredse, politikredse, postnumre, opstillingskredse og lignende. DAGI giver for eksempel indblik i, hvor de danske sogne ligger, hvor kommunegrænserne går og hvor borgerne skal stemme henne.

DAGI er et datasæt over landets administrative inddelinger. DAGI-datasættet indeholder ikke færdige korttemaer, men DAGI-data kan sammenstilles med andre data til slutbrugerprodukter eller indgå i forskellige tjenester.

Læs mere om DAGI’s vedligehold, kvalitetskontroller og eventuelle forbehold for anvendelse på på siden Datakvalitet (DAGI).






Hvad indeholder Danmarks Administrative Geografiske Inddeling

DAGI-datasættet indeholder inddelingerne: Danmark, Regionsinddeling, Landsdel, Kommuneinddeling, Sogneinddeling, Valgkredse (Opstillingskreds, Storkreds, Valglandsdel), Politikreds, Retskreds, Postnummerinddeling, Supplerende Bynavn og Afstemningsområde.

I DAGI-registret finder du grænserne for landets 98 kommuner, 5 regioner, 24 retskredse, 12 politikredse, 92 opstillingskredse, 10 storkredse og 11 landsdele. DAGI-registret indeholdt i januar 2024 grænserne for 1.089 postnumre, 7.850 supplerende bynavne og cirka 2.100 sogne (der sker enkelte sognesammenlægninger hvert år). Ved EU-valget i juni 2024 indeholdt DAGI cirka 1.300 afstemningsområder.

Data er i grundskalaen 1:10.000 og er reference-målforholdet for den mest detaljerede visning af de administrative grænser. Data er velegnet til brug sammen med data i målforholdet 1:6.500 - 1:50:000. Det er denne skala, der udgør de egentlige DAGI-grunddata, hvor nøjagtigheden for geografisk beliggenhed er defineret til +/- 1 meter (jævnfør GeoDanmark-data).

Udover de enkelte administrative inddelinger i grundskala 1:10.000 findes der i DAGI også administrative inddelinger til præsentationsformål, der primært bør anvendes til illustrationer og formidling, da data her generaliseres. Resultatet er en udtynding i data, hvorved datamængden bliver mindre og IT-mæssigt lettere at håndtere. Det betyder dog også, at den geometriske nøjagtighed forringes jo højere generaliseringsgrad bliver. De generaliserede skalaer bør kun bruges, hvor aktualitet ikke er afgørende, da data kun sjældent opdateres.

DAGI findes i 3 generaliserede målforhold:

1:250.000 – Lav planlægning

Generaliseret visning velegnet til brug sammen med data i målforholdet 1:100.000 – 1:250.000.

1:500.000 – Få overblik

Generaliseret visning velegnet til brug sammen med data i målforholdet 1:300.000 – 1:500.000.

1:2.000.000 – Det store overblik

Generaliseret visning med færrest detaljer velegnet til brug for en overordnet orientering for hele Danmark eller Europa.


Læs mere om datas indhold i DAGI’s objektkatalog, som viser registrets objekttyper med deres egenskaber og relationer.

Se også DAGI’s objektspecifikation, hvis du vil læse mere om de enkelte objekter.






Hvordan er Danmarks Administrative Geografiske Inddeling etableret

De administrative inddelinger, der i dag udgør DAGI, blev samlet i et register i 2018 i forbindelse med grunddataprogrammet. De fleste inddelinger fandtes også før 2018 som geografiske områder, men afstemningsområder og supplerende bynavne er først etableret som geografiske områder i 2018. For inddelinger med data før 2018 kan ældre data findes via DAGIs dataproduktbeskrivelser i Dataforsyningen.

Via ovenstående link kan der også findes yderligere detaljer om de enkelte inddelinger i DAGI beskrevet herunder.


Afstemningsområder

Afstemningsområder er oprettet i medfør af Indenrigs- og Boligministeriets lovgivning. Det er kommunalbestyrelsen, der opretter, ændrer eller nedlægger afstemningsområderne. Hvert afstemningsområde er tilknyttet ét afstemningssted, hvor vælgerne skal afgive deres stemme.  


Kommuneinddeling

Danmarks inddeling i kommuner er fastsat i medfør af Indenrigs- og Boligministeriets lovgivning. Der er her fastlagt hvilke jordstykker i matriklen, der hører til en kommune. Indenrigs- og Boligministeriet udsender årligt en bekendtgørelse om ændringer i landets inddeling i kommuner.  SDFI’s tilpasning af Kommuneinddeling til de faktiske forhold i marken sker med hjemmel i Lov om stedbestemt Information. Denne tilpassede Kommuneinddeling har ikke i sig selv nogen formel juridisk status.


Region

Danmarks inddeling i regioner er fastsat i Lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab (regionsloven). Det er her fastsat, hvilke kommuner der hører til hver af de 5 regioner.


Sogneinddeling

Danmarks inddeling i sogne, stifter og provstier er fastsat ved kongelige resolutioner og fremgår af Kirkeministeriets Bekendtgørelse om landets inddeling i stifter, provstier og sogne. DAGI indeholder kun sogne og ikke stifter og provstier.


Supplerende bynavn

Supplerende bynavn fastsættes og registreres i medfør af Adresseloven og Bekendtgørelse om vejnavne og adresser.


Postnummer

Postnumre med tilhørende navne på postnummerområdet er en del af adressebetegnelsen og blev etableret i 1967 for at understøtte postsortering og -omdeling, og er i dag central i forhold til den entydige fastsættelse af vejnavne og adresser. Postnummerinddelingen består af almindelige postnummerområder (oprindelig knyttet til et bestemt posthus) og gadepostnummerområder i København C, København V og Frederiksberg C, hvor der oprindelig var et behov for tildeling af postnumre på gadeniveau pga. store postmængder. Det er Trafikstyrelsen, der fastsætter postnummerinddelingen.  


Politi- og retskreds

Danmarks inddeling i politi- og retskredse er fastsat i Lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform).


Valgkredse

Landets inddeling i valgkredse er fastsat i Lov om valg til Folketinget. Den nuværende opdeling i valgkredse (Opstillingskreds, Storkreds og valglandsdele) er resultatet valgreformen i 2007.


Landsdel og Danmark

Danmarks inddeling i Landsdele er fastsat i medfør af en forordning fra Europa-Parlamentets og Rådets Inddelingen Danmark er dannet på baggrund af et EU-direktiv.






Oversigt over dokumentation

Dokumentation for DAGIs vedligehold, kvalitetskontrol og forbehold er samlet på Datakvalitet (DAGI)

Dokumentation for hændelser fra DAGI er samlet i Hændelser (DAGI)

Dokumentation for REST fra DAGI er samlet i REST (DAGI)

Dokumentation for WFS og WMS fra DAGI er formidlet i Dataoversigt på Datafordeler.dk

Dokumentation for filudtræk fra DAGI er samlet i Filudtræk (DAGI)

Skemaerne fra DAGI er samlet på Skema - filudtræk og webservices (DAGI)

Den registerspecifikke dokumentation om bitemporalitet fra DAGI er samlet på Bitemporalitet (DAGI) og i Notat om Bitemporalitet i DAGI

Læs mere registerspecifik dokumentation om DAGI i Registermapning (DAGI)