Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Generelt

Feriecentre er typisk karakteriseret ved, at et antal ferieboliger er fordelt ud over et større areal, som suppleres af en række fællesfunktioner så som reception, kiosk, restaurant, motionsaktiviteter, svømmebad, legeplads, boldbaner og lign.

I det daglige har områdets gæster behov for nemt at kunne finde vej til den rigtige bolig. Året rundt har teknikere, håndværkere, vareleverandører og forskellige tilsynsmyndigheder behov for at kunne lokalisere den enkelte bolig eller fællesfunktion i området. Hertil kommer at der uanset årstiden altid kan opstå situationer hvor politi, ambulancereddere eller brandfolk skal kunne finde vej, og hvor blot få minutters forsinkelse kan være kritisk.

Reglerne i adressebekendtgørelsens § 29 omfatter ejendomme, der anvendes til kollektive ferieformål, feriecentre og lign., og som består af flere bygninger fordelt over et område med et eget, internt vej- eller stinet.

Mindre feriekomplekser, fx en enkelt bygning eller nogle få bygninger med ferieboliger, hvor områdets størrelse er så begrænset, at der ikke findes et egentlig internt vej- eller stinet, er derfor ikke omfattet. Sådanne bebyggelser er omfattet af de almindelige bestemmelser i bekendtgørelsens § 26, stk. 2.

Såfremt feriecentre ligger på privat grund og det er private veje, skal vejnavne og husnumre fastsættes i samråd med grundejeren og andre berørte parter, jf. adresselovens § 4, stk. 2. I sidste ende er det dog altid adressemyndigheden der træffer beslutningen om, hvordan bekendtgørelsens regler skal udmøntes.

Adresser til ferieboligerne fastsættes på samme måde, som hvis der var tale om en almindelig boligbebyggelse. Har boligen egen indgang fra terræn, består adressen af husnummer uden etage- eller dørbetegnelse. Hvis indgangen derimod sker via et fælles adgangsareal (indgangsparti, etageafsats, altangang, korridor el.lign.), består adressen tillige af etage- og eventuelt dørbetegnelse.

Når et feriecenter er omfattet af § 29 skal der efter stk. 2, fastsættes mindst én adresse til de udefra kommende indgangsdøre i bebyggelsen, som er hovedadgangsvej til en feriebolig. Der skal også fastsættes mindst én adresse til hovedadgangsvejen til de funktioner, som udgør en selvstændig produktionsenhed efter CVR-lovens afgrænsning af produktionsenheder (p-enhed) og til funktioner, hvortil offentligheden har adgang eller som kan være genstand for offentligt tilsyn. Selv om to eller flere funktioner anvender samme indgangsdør, skal der kun fastsættes én adresse med ét husnummer.

Hensigten med bestemmelsen er, at funktioner, som eksempelvis reception og administration, kiosk eller købmand, café, restaurant, vaskeri, varmecentral, motionscenter og svømmehal, skal kunne lokaliseres ved hjælp af et husnummer. Sekundære funktioner som fx lagerrum, redskabsskur eller garage, og sekundære døre, som fx havedøre, kældertrapper, nødudgange osv., er ikke omfattet af kravet om adresse.

Vejnavne i feriecentre skal fastsættes efter én af følgende tre metoder, jf. bekendtgørelsens § 29, stk. 3:

  • Der fastsættes vejnavne til områdets interne veje og stier
  • Vejnavnet for den vej, der giver adgang til området, anvendes som grundlag for adresserne
  • Et vejnavn anvendes som vejnavn for det samlede område

Disse metoder svarer til reglerne for kolonihaveområder. I eksemplet vises derfor kun metoden med et fælles vejnavn for det samlede område.

Kommunens beslutning om hvordan adresserne skal fastsættes i det konkrete feriecenter, bør altid træffes i samråd med grundejeren, jf. adresselovens § 4, stk. 2. I sidste ende er det dog altid adressemyndigheden, der træffer beslutningen om, hvordan bekendtgørelsens regler skal udmøntes.


Skiltning

Hver adresse skal skiltet skiltes tydeligt. Et oversigtskort, som viser de pågældende husnumre ved indgangen til feriecentret, vil ofte være et godt supplement. Der kan også være behov for henvisningsskilte internt i området.

Pligten til at skilte med de fastsatte husnumre påhviler efter adresselovens § 9, stk. 1, grundejeren. Er bygningen på fremmed grund, er det bygningsejer, der skal opsætte husnummerskiltet, jf. lovens § 9, stk. 3.

Er der tale om, at ferieområdets vej- og stisystem er private veje og stier, kan kommunen efter adresselovens § 9, stk. 5, stille krav om, at grundejeren skal opsætte vejnavneskilte.