Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Generelt

Adressefastsættelsen for kolonihaveområder er reguleret i Adressebekendtgørelsens § 28, som alene vedrører områder, som er omfattet af kolonihaveloven. Ved fastsættelse af adresser skelner reglerne i § 28 mellem, om det er tilladt at opføre bebyggelse (”kolonihavehus”) på havelodden eller ej:


  • Er det tilladt at opføre egentlig bebyggelse (”kolonihavehus”), på de enkelte havelodder, fastsættes særskilte adresser til indgangen på de respektive havelodder, jf. stk. 1.
  • Må der ikke opføres en egentlig bygning på havelodden bortset fra et redskabsskur el.lign., fastsættes mindst én adresse, der angiver hovedadgangen til området, dvs. dér hvor en låge eller indkørsel er placeret, jf. stk. 2.

Derudover skal der fastsættes adresser til eventuelle fællesfunktioner.

Vejnavne i kolonihaveområder skal fastsættes efter én af følgende måder, jf. bekendtgørelsens § 28, stk. 3:1)

  • Der fastsættes vejnavne til områdets interne veje og stier
2)
  • Områdets navn fastsættes som vejnavn for det samlede område
3)
  • Vejnavnet for den vej, der giver adgang til området anvendes som grundlag for adresserne

Disse tre metoder fremgår af eksemplerne.

Ofte er kolonihaveområders interne veje og stier private veje eller private stier. Adressemyndigheden skal i så fald være opmærksom på, at vejnavne og husnumre i kolonihaveområdet skal fastsættes efter samråd med grundejeren, jf. § 4, stk. 2, adresseloven.

I mange kolonihaveområder er det kommunen eller staten, som er grundejer. Selv om haveforeningen i så fald ikke er grundejer vil det være god forvaltningsskik at inddrage haveforeningen ved fastsættelsen af vejnavne og husnumre. Det kan ligefrem være påkrævet efter forvaltningslovens regler, at haveforeningen skal partshøres.

Det er dog i alle tilfælde adressemyndigheden, som i sidste ende fastsætter vejnavne og husnumre og herunder beslutter, om en nummerering opfylder kravene til husnumre i adressebekendtgørelsens § 28, stk. 4, herunder om der fastsættes lige og ulige husnumre i hver side af vejen, eller om der anvendes en stigende rækkefølge uden hensyntagen til lige eller ulige numre.

Adgangspunkters placering i kolonihaveområder placeres ikke nødvendigvis i bygningen, hvorfor reglerne er lidt anderledes. Se mere herom i ”Vedledning i adressereglerne”.


Skiltning

Hver adresse skal skiltes tydeligt med et husnummerskilt ud for hver havelod og fællesfunktion, jf. bekendtgørelsen § 28, stk. 1, sidste sætning.

I kolonihaver tildeles adresserne til havelodden og ikke til bygningen, og det er derfor efter adresselovens § 9, stk. 1, grundejers pligt at opsætte husnummerskiltet. Det er dog ikke til hinder for, at grundejer gennem aftale kan søge andre løsninger, fx at en kolonihaveforening eller lejer af den enkelte havelod, sørger for husnummerskiltningen.

Fastsatte vejnavne skal skiltes. Er der tale om, at kolonihaveområdets vej- og stisystem er private veje og stier, kan kommunen efter adresselovens § 9, stk. 5, stille krav om, at grundejeren skal opsætte vejnavneskilte.

Oversigtskort, som viser de pågældende vejnavne og evt. husnumre ved indgangen til kolonihaven vil desuden være et godt supplement. Ofte vil der være behov for henvisningsskilte internt i området.