Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Husnummerrækkefølge kan fraviges

Hvis adressemyndigheden fastsætter særskilte adresser til butikker i gadeplan, kan det være svært at få husnummerrækkefølgen til at være strikt fortløbende, med mindre man ændrer eksisterende husnumre, også selv om man må tage bogstaver i brug. I nogle situationer kan man være nødt til at ændre husnummeret for en boligopgang, og dermed ændre adressen for et stort antal beboere i ejendommen.


I en sådan situation har adressemyndigheden mulighed for at anvende den særlige regel i bekendtgørelsens § 18 stk. 5. Reglen betyder, at den almindelige rækkefølge af husnumre med og uden bogstav kan fraviges, når husnumrene hører til samme eller tæt sammenhørende bygninger. Eksempelvis vil det således være muligt at anvende en husnummerrækkefølge, som hedder 11A, 11, 11B, 11C, 13A, 13 og 13B.

Tydelig skiltning el. lign. med samtlige fastsatte husnumre er en forudsætning for at bruge den særlige regel.

Det er i alle tilfælde adressemyndigheden, som beslutter, om de særlige forhold (fx hensynet til at undgå gener for andre parter) vejer så tungt, at man fraviger den rigtige rækkefølge af husnumrene.

Særskilt adresse til hver butik

Nedenstående eksempel viser to byejendomme med butikker og lign. servicevirksomheder, som fx café, ejendomsmægler eller rejsebureau, i stueetagen.  Virksomhederne har hver sin ejer.

Da der er en selvstændig indgangsdør til hver forretning, vil reglerne i Adressebekendtgørelsens § 30, stk. 2, give samme resultat som i § 12, stk. 3, dvs., at der skal fastsættes en særskilt adresse til hver indgangsdør.


Eksemplet viser en sådan situation, dvs. hvor hver indgangsdør til en forretning i stueetagen har en adresse bestående af vejnavn og husnummer. De to øvrige indgangsdøre (nr. 12 og 14A), som er vist i eksemplet, giver via en indvendig trappeopgang, adgang til de øvrige etager i hver bygning. De to indgangsdøre er derfor ligeledes forsynet med et særskilt husnummer, som indgår i de adresser, der findes på de enkelte etager i opgangen.

Anvendelse af naboopgangens husnummer

Nogle steder er der tradition for, at butikkerne anvender adressen, dvs. husnummeret, fra en opgangsdør, som i forvejen findes i bygningsfacaden, også selvom butikken ikke har adgang fra den pågældende opgang via en bagdør el.lign.

Bestemmelserne i § 27 og § 30, stk. 6-7, er møntet på denne situation. Efter disse regler kan adressemyndigheden undlade at fastsætte særskilte adresser til forretningernes indgangsdøre, når der i forvejen findes en anden indgangsdør i bygningen, som allerede er forsynet med et husnummer. Betingelsen herfor er jf. stk. 6, at de pågældende butikker har adgang via en dør i bygningens facade mod gade eller vej, og at der i samme bygningsfacade findes en opgangsdør, som er forsynet med et husnummer.

Da de pågældende butikker skal registrere sig på en valid adresse, præciserer stk. 7, at adressemyndigheden skal sikre, at der til den pågældende opgang er fastsat en adresse, som kun består af vejnavn og husnummer, dvs. uden etage- eller dørbetegnelse.

I det viste eksempel kunne adressemyndigheden beslutte, at butikken med husnummer ”12A”, ikke skal have sin egen adresse, fordi der i bygningsfacaden i forvejen findes én opgang med husnummer, nemlig nummer ”12”. Når butikken skal angive sin postadresse eller lade sig registrere i CVR eller andre steder, må den derfor angive ”Tværvej 12” som sin adresse.

Vær varsom med at fastsætte ”rene husnumre”

Selv om det efter bekendtgørelsens § 30, stk. 6-7, og § 27 er muligt at oprette et ”rent husnummer”, bør adressemyndigheden anvende disse adresser med omtanke og vurdere, om der er et egentligt behov. Årsager til det er, at adresser uden etage- og dørbetegnelse kan give ulemper, fordi det er muligt for virksomheder at registrere sig på adressen i CVR, selv om virksomheden hører til på en adresse med etage- og dørbetegnelse. Når ”rene husnumre” anvendes fx som adressat på forsendelser, kan det ved leveringen være vanskeligt at finde den rigtige modtager. Ligeledes kan det gøre det besværligt for beredskabet at finde frem.

Et sådant ”rent husnummer”, som alene består af vejnavn og husnummer kan ifølge bekendtgørelsens § 27 også fastsættes til andre funktioner i en etagebygning. Eksempler på dette kan være til et anlæg ved en etagebygning, fx et garageanlæg.