Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Generelt

Butikker i gadeplan adskiller sig fra adressereglerne vedr. erhvervsejendomme og butikscentre [jf § 30 og § 31 samt selvstændige afsnit i eksempelsamlingen]. Der henvises i dette kapitel til forskellige bestemmelser i Adressebekendtgørelsen, der bør tages i betragtning ved fastsættelse af adresser til butikker i gadeplan.

Fastsættelse af adresser til butikker i gadeplan kan være udfordrende. Det , da det kan være svært at få butikkers indgangsdøre til at være fortløbende med opgangsdøre til boliger i etagerne oven over og . Derfor giver bekendtgørelsens §27 mulighed for at butikker kan ”låne” naboopgangens husnummer mv. Anvendelsen af reglerne fremgår af eksemplerne.

Kommunen fastsætter adresserne i samråd med ejere og brugere.

naboopgangens husnummer. Det vil sige anvende naboopgangens husnummer, også selv om der ikke er indgang til butikken via naboopgangen.  Anvendelsen af reglerne fremgår af eksemplet  


Adressebekendtgørelsen § 27. Udover de generelle regler for fastsættelse af adresser i § 26, gælder for etagebygninger, at adressemyndigheden, hvis den skønner, at der er behov herfor, kan fastsætte en adresse, hvori der kun indgår vejnavn og husnummer, således at denne kan fungere som en generel benævnelse af adgangsvejen eksempelvis til en butiksenhed eller lignende i gadeplan, jf. § 30, stk. 5 og 6, eller til en anden bygning eller anlæg på jordstykket, hvortil der ikke fastsættes en særskilt adresseKommunens beslutning om hvordan adresserne skal fastsættes i den konkrete situation, bør altid træffes i samråd med ejeren og brugerne. Herved kan det bl.a. sikres, at adressemyndigheden får kendskab til de konkrete fysiske forhold, til brugen af de enkelte bygninger og til eventuel eksisterende skiltning på døre og bygninger. I sidste ende er det dog altid adressemyndigheden, der træffer beslutningen om, hvordan bekendtgørelsens regler skal udmøntes.


Skiltning

Pligten til at skilte med de fastsatte husnumre påhviler efter adresselovens § 9, stk. 1, grundejeren. Er bygningen på fremmed grund, er det bygningsejer, der skal opsætte husnummerskiltet, jf. lovens § 9, stk. 3.

Er husnummerskiltet ikke synligt fra vejen, skal der opsættes et henvisningsskilt, jf. lovens § 9, stk. 1. Hvis situationen giver anledning til det, bør der tillige etableres et oversigtskort.

Er der fastsat adresser til [forskellige virksomheder inde i bygningen], skal etage- og dørbetegnelserne skiltes efter reglerne i bekendtgørelsens §§ 21 og 24. Se i øvrigt adressevejledningens kapitel 12 om skiltning.